ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI
Anlaşmalı boşanma davası; evlilik birliği sarsılan eşlerin, karşılıklı olarak anlaşmaları ile evlilik birliğini tek celsede sonlandırabilecekleri bir boşanma davası türüdür.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI NELERDİR?
Eşlerin, evlilik birliklerini anlaşmalı boşanma davası ile sona erdirebilmeleri için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir.
Evlilik birliği sarsılan eşler, boşanmanın sonuçlarını içeren “Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü” imzalamaları gerekir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI PROTOKOLÜNDE HANGİ HUSUSLAR YER ALIR?
Anlaşmalı boşanma davası protokolünde;
- nafaka,
- velayet,
- çocukla kişisel ilişki kurma,
- ortak malların paylaşımı,
- aile konutunda yaşamaya devam edecek olan taraf,
- evcil hayvanların paylaşımı veya bakımı ve ziyareti,
- maddi ve manevi tazminat
hususları açık bir ifade ile yer almalıdır.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI PROTOKOLÜ REDDEDİLEBİLİR Mİ?
Hakimin anlaşmayı uygun bulmaması halinde, özellikle boşanmanın mali sonuçları ve çocuklar ile kişisel ilişkinin kurulması hususlarında gerekli değişiklikleri yapması söz konusu olacaktır. Bu aşamada protokolün bir avukat yardımı ile titizlikle hazırlaması çok önemlidir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR?
İmzalanan anlaşmalı boşanma davası protokolü ile eşler istedikleri aile mahkemesine başvurarak anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Eşler ikametgahları dışında da bir yer aile mahkemesini seçebilirler.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI MASRAFLARI NEDİR?
Boşanma Davası Açma Ücreti 2023 yılı ilk başlangıç masrafları ortalama 1700- 2000 TL aralığında olabilmektedir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?
Anlaşmalı boşanma davası tek celsede sonuçlanmaktadır. Tarafların boşanma iradelerini hakim karşısında tekrar etmeleri gerekir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davalarında tarafların duruşmada hazır bulunması gerekir.
Anlaşmalı boşanma davasında süre Adalet Bakanlığı tarafından 40 gün olarak belirlenmişse de, davanın açılması, duruşmanın görülmesi, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi ve iki haftalık istinaf süresinin sona ermesinin akabinde kesinleşme şerhinin yazılması ve boşanmanın nüfus kayıtlarına işlenmesi aşamalarının gerçekleşmesi gerekir. Bu sebeple bir anlaşmalı boşanma davası 1 ila 4 ay arasında sona erer.
Anlaşmalı boşanma davasının en kısa sürede sonuçlanması için avukat yardımı gerekmektedir.