Araç değer kaybı, kaza sonucu onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder. Kaza sonucu aracınız tamamen ve kusursuz şekilde tamir edilmiş olsa bile aracınızda değer kaybı oluşur.
Öncelikle kaza sonrası araçta değer kaybının oluşup oluşmadığının tespiti için bir uzmana başvurmak gereklidir.
Türk Ticaret Kanununun 1409. maddesine göre kusurlu olan tarafın trafik sigortası hasarı ve değer kaybını telafi etmekle yükümlüdür.
Karayolları Trafik Kanununun 85. maddesine göre motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur.
Bu değer kaybını aracın sigortasını üstlenen sigorta şirketinden talep etmeniz mümkün.
Bunun için öncelikle bir vekil aracılığı ile aracın bağlı bulunduğu sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunmak gerekir. Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başvuru ya kabul edilerek kısmen veya tamamen değer kaybı ödenir ya da başvuru reddedilir.
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU
Başvuruda bulunduğunuz sigorta şirketi, Sigorta Tahkim Komisyonu’na üye ise ve başvuruda bulunduğunuzda sigorta şirketi talebinizi tamamen veya kısmen reddettiyse veya talebinize başvuru tarihinden itibaren 15 iş günü (Trafik Sigortasında 15 gün) içinde yazılı olarak cevap vermediyse Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsiniz.
Komisyonun başvurunuzu değerlendirmeye alabilmesi için Zorunlu Sigortalar hariç, uyuşmazlık konusu rizikonun ilgili kuruluşun üyelik tarihi olan 2009’dan sonra meydana gelmiş olması gerekmektedir.
Zorunlu Sigortalarda ise kuruluşun Komisyona üye olup olmadığına bakılmaksızın, 18.04.2013 tarihinden sonra ortaya çıkan uyuşmazlıklar için tahkime başvuru yapılabilmektedir. Tahkim yargılaması en geç 6 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Başvuru için gerekli belgeler;
- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı (kaza zaptı) tasdikli örneği veya Tramer Kaza Tespit Tutanağı (KTT)
- Hasar Eksper Raporu örneği (Ekspersiz işlemse onarım faturası örneği) Rapor için ayrıca tarafımızca destek sağlanmaktadır.
- Zarar gören araç ruhsat fotokopisi
- Hasar fotoğrafları (mevcutsa)
- Mağdur gerçek kişi ise T.C. kimlik fotokopisi, ehliyet fotokopisi, ikamet bilgisi
Tüzel kişi ise vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi, yetkililere ait cüzdan fotokopisi
ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI
Dava yolu ile değer kaybını tazmin edebilmek için olayda tam kusurlu olmamak birincil koşuldur.
Burada kusur oranına bakılarak, kısmi bir kusur söz konusu olsa dahi kusurlu olunmayan oranda bir talepte bulunmak mümkündür. Bu oranın tespiti dava aşamasında bilirkişilerce yapılmaktadır.
Kusursuz olan ya da az kusurlu olan araç sahibi, ek olarak ikame araç, araçtan yoksun kalma tazminatı ve kazanç kaybı bedeli talep etme hakkına da sahiptir.
Borçlar Kanununun 72. maddesine göre dava açma süresi, değer kaybına uğranılan kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl olup her hâlükârda 10 yıllık bir zaman aşımına tabii tutulmuştur.
Sigorta şirketleri ile birlikte kazaya sebebiyet veren ya da kusursuz sorumluluk ilkelerine göre sorumluluğu bulunan araç sahibi, şoför ve başka ilgililere 10 yıl içinde dava açılabilir.
Değer kaybı için herhangi bir yasal yola başvurmadan önce belgeleriniz ile birlikte uzman ekibimizden görüş almak için aşağıdaki mesaj bölümünden bizimle iletişime geçebilirsin.